Mindfulness

Mindfulness

Mindfulness handler om at være bevidst nærværende i nuet uden at dømme de tanker, følelser eller kropslige sansninger, der kommer til vores bevidsthed.

I mindfulness øver vi os i at observere og neutralt iagttage, hvad der rører sig, og at sige ja eller OK til det – måske ligefrem sige velkommen til tankerne. Meget af det, der foregår i vores sind, er netop tanker. Tanker er ikke nødvendigvis sande, og nogle gange kommer de i form af negative og fordømmende tanker om èn selv. Og så får vi let een lille nedtur – der kan vokse sig stor.

Når vi i mindfulness øver os i at meditere, er det en øvelse i at blive bevidst om, hvad det er der rører sig i vores sind og at kunne give slip på det, i stedet for at forfølge disse tanker. Måske har du prøvet at vågne en morgen efter en drøm om at blive afvist, eller med en stresset følelse i kroppen og derpå oplevet at stemningen fortsatte i tankerne. Hvordan den ene negative tanke kunne gribe fat i for længst glemte hændelser, der understøttede den negative idé om ikke at være god nok eller hvad der nu rørte sig – ja at følelser, krop og sind nærmest gik i samdrægtig forening om at give dig en rigtig dårlig start på den dag.

Og for nogle mennesker bliver det til hverdag.

Mindfulness tilbyder en vej ud af denne lidelse ved at du træner din opmærksomhed i at træde et skridt tilbage og iagttage, hvad det er, der foregår, for bagved alt det, der ”larmer”, findes en fuldkommen neutral og rolig stilhed.

Den stilhed og frihed fra at lade sig trække rundt af snart den ene tanke og snart den anden, skaber en tiltrængt ro og kan befri dig for at knytte dig så stærkt til dine tanker. Med tiden vil du få en mere let omgang med dem – også de negative! Og du vil lære f.eks. at kunne sige: ”Nå, der kommer du med alt dit snak om at være pinlig.” Det ligger alt sammen fint i tråd med den narrative eksternalisering af begrænsende tanker og ideer om hvad du ikke duer til: ”Nåh, der kom tanken om, at jeg er fiasko. Goddag med dig. Flyv du blot videre” – og så stilhed.

Mindfulness handler med andre ord ikke om at gøre sig fri for tanker – det handler om at møde de tanker, der kommer, med et ja eller et OK eller velkommen og så give slip på dem lige så snart, de er blevet opdaget. Igen og igen. Det samme gælder de følelser, der opstår i sindet og i kroppen. Sig goddag og giv slip.

Det er en øvelse, der med tiden skaber nye forbindelser i vores hjerne og dermed gør det nemmere at tage styringen over sit liv i stedet for at lade sig styre af sine følelser og tanker.

Essentielt i mindfulness er, at vi møder os selv og alt det, der rører sig i vores sind, med compassion eller kærlig venlighed. Øver os i at møde, hvad der end er, med hjertets evne for medfølelse. Medfølelse for os selv og dermed for andre og for den klode, vi bebor.

Alt dette og meget mere om mindfulness, kan du læse om i min bog.