Jeg vil her give dig 21 forslag til nærende oplevelser, praktiske tips, ny indsigt og viden, alt sammen beregnet til at nære din hjerne, dit hjerte og din krop.
7 til din hjerne, 7 til dit hjerte og 7 til din krop.
7 tips til hjernen
1. Sluk for kommentator-kanalen, og nyd en sanseoplevelse
Når kroppen gør noget, den har gjort tusindvis af gange, kommer der gang i kommentatorsporet i hjernen, også kaldet default mode network. Det lyder ca. sådan her.
Når vi er et andet sted i vores tanker end ved det, vi er i gang med, går vi glip af en masse sanseoplevelser. Du kan vække hjernen fra denne kværnen løs, hvis du ændrer dine automatiserede måder at gøre tingene bare en lille smule. Så kommer du nemlig tilstede. F. eksempel når du spiser:
- Byt om på kniv og gaffel
- Spis med saks og ske
- Spis med pinde
- Læg bestikket fra dig, mens du tygger, og fold dine arme foran dig omvendt af, hvad du plejer.
Måske bliver du i tilgift også opmærksom på, hvad du spiser, og hvordan det smager. Uhm!
2. Hvem er jeg – i min højre hjernehalvdel?
Vores to hjernehalvdele har vidt forskellige opgaver. Vi har det med at bruge, kende og have mest fidus til det, den venstre hjernehalvdel har gang i: Alt det rationelle og logiske: Fakta, sprog, at kende tings navn, holde styr på fortid og fremtid, matematik og forskning, at være realitetsbaseret, lave strategier, være praktisk.
Hvad laver så den højre hjernehalvdel, spørger du måske – for alt det, vi har brug for, er da lige nævnt?
Se eller gense denne 9 år gamle video. Den gav mig en helt ny forståelse af, hvad vi ville mangle uden den højre hjernehalvdel. De tilstande, hjerneforsker Jill Bolte Taylor beskriver, efter at have fået en hjerneblødning, der slukkede for hendes venstre hjernehalvdel, er i familie med tilstande, du kan opleve efter lang tids meditativ træning.
3. Få din insula til at lyse op
Insula er en lille kirtel midt inde i hjernen. Det er endnu ikke helt afdækket, hvad den har af opgaver, men det ser ud til, at den er rigtig god til at skelne. F. eks. om vi har det for koldt eller for varmt, om maden er spiselig eller fordærvet. Tilstande i krop og følelsesliv OG mellem vores bevidsthedstilstande. Ved såkaldte FMRI-scanninger, hvor man kan se i hjernen, at den arbejder, mens det sker, er det et af de steder, der lyser kraftigt op under meditation. Hvorfor gør den det?
Den er optaget af at skelne mellem, når vi er nærværende tilstede i nuet med vores bevidsthed og sanser, og når vi er fraværende fra nuet, mens tankerne vandrer. Når den er optaget af noget – ja så lyser den op på scanningen.
Her får du en åndedrætsmeditation, der vil aktivere din insula, mens du holder din opmærksomhed på, hvor du er med din bevidsthed lige nu. Er du her, mærkende dit åndedræt – eller er du på vej ud af en tankerække? Hver gang du opdager en tanke, kan du sende en tak til insula, så har den gjort sit arbejde godt, og hjulpet dig til at blive en smule mere nærværende.
4. Se problemerne skrumpe
Har du nogensinde stået og kikket op i stjernehimlen og følt, at det, du lige syntes var så vigtigt og som måske fyldte rigtig meget, pludselig blev til en forbigående brise af tanker eller bekymringer, mens du kikker op i den svimlende uendelighed?
Denne video fra 1977 er produceret af designerparret Charles and Ray Eames. Den kan tage dig med på en endnu større rejse helt udenfor galaksen og helt ind i det inderste i en celle. Den er stadig mindblowing, selv om den er 40 år gammel. Robotter eller ej – nogle ting ændrer sig ikke. Jeg bøjer mig gerne i stjernestøvet fra denne lille video.
5. Det sultne sind kan spænde ben for, at du kan passe på dig selv
I mange år troede jeg, at min krop og mit sind var en slags selvregulerende mekanisme. Havde man fået nok at spise, blev man mæt og stoppede. Havde man brugt kroppen og hjernen grundigt, blev man naturligt træt og koblede fra. Det ville godt nok være smart for menneskeheden, hvis det også forholdt sig sådan med sindet – men det gør det ikke. For at passe på os selv er vi nødt til at generobre styringen. Sindet gør det ikke for os.
Læs min artikel publiceret på Point of View International om de mekanismer, der står i vejen for denne selvregulering, og hvad du kan gøre ved det.
6. Din skærmfrie dag
Vælg en dag, og gør den skærmfri.
OK – du sidder allerede og ser ind i en skærm, mens du læser dette, så beslut dig for et tidsrum i dag eller i morgen – gerne 10 timer, hvor du har lukket ned for det hele. Mobilen, tablets, pc, og tv. Bare luk og sluk. Du behøver måske ikke være tilgængelig i dag. Du kan give dit sind en pause. Mærk efter – hvad kunne være rart at putte ind i en dag som denne, når din tid foran skærmen nu er givet fri til andet?
Er der en af de 15 andre forslag til krop eller hjerte, der kunne komme i spil?
7. Find pauseknappen
I dag finder du måske pauseknappen. Din egen indre lydhørhed for din hjernes pausebehov. Det er et lille skift fra handlemodus til værens modus. Fra at være i gang med noget i verden omkring dig – handle, snakke, planlægge, gang i den – til at synke ind i dig selv, bare være tilstede. Lidt tom. Det dvælende blik ud af vinduet. Stilhed – ingenting. Bare blå eller grå himmel, dugdråber på vinduet, uret der tikker, biler der kører forbi på gaden, ellers ikke noget. Et øjeblik, hvor der ikke noget du skal, intet at gøre, bare lige være her lidt.
Du skal ikke meditere, du skal ikke noget, bare lige være her lidt. Gør det lige nu, kik ud af vinduet og lad tiden gå i 5–10 minutter. Så lidt kan gøre en stor forskel.
7 tips til hjertet
1. Skriv et brev
Hvor lang tid er det siden, du modtog et håndskrevet brev i konvolut med frimærke på?
Kan du komme i tanke om en, der vil blive ganske særlig glad og overrasket over at modtage sådan et brev fra dig? Måske et ældre familiemedlem, eller en ven?
Er du uvant med brevformen? Det kalder på noget andet, end at skrive en mail.
Du kan starte med: ”Lige nu oplever jeg…” Giv dig god tid. Hvad har du på hjerte? Hvad er vigtigt i dit liv at fortælle om?
Når du køber frimærket, så slip al eventuel forargelse over prisen og tænk på, hvor meget mere dette brev er værd end portoen – både for dig og for den heldige modtager brevet.
2. Sig tak til en, der ikke forventer det
Sig tak til en, der ikke forventer det. Til en, der på en direkte eller indirekte måde har bidraget til at gøre din dag lidt bedre, lidt rarere eller lidt nemmere. En, der ikke forventer en tak.
Sig det, så den anden kan mærke, at du mener det. Og sig, hvad du specifikt takker for. Min ældste datter lyste op, da jeg fortalte hende om dette forslag. Hun fortalte, at hun netop har for vane at gøre et nummer ud af at takke togføreren hver dag, når hun passerer ham ved endestationen på vej til arbejde. ”Tak fordi du sørgede for, at jeg kom sikkert på arbejde også i dag”.
Mærk hvordan det kan varme en selv helt ind i hjertet, lige så meget som det kan glæde og varme den anden der får et ”tak fordi..”. Omme bag vores roller som togfører/passager eller sælger/kunde er vi alle sammen bare mennesker med påvirkelige hjerter.
3. Bed nogen om noget
Kender du det, når nogen spørger dig om hjælp på den helt rigtige måde, og du bliver rigtig glad for at få lov til at bidrage?
Det ligger dybt i os – vi vil så gerne være til gavn for nogen eller noget. Have en betydning og måske mening.
Tænk på noget, det ville være rart af få, og på hvem, det ville være rart at få det fra, og forestil dig hvordan dette ønske skulle formuleres, så den anden blev glad for at kunne opfylde dit ønske.
Det kan være en lille ting, som at bede om en opskrift på noget du ved, den anden er god til. Det kan være hjælp til at flytte noget tungt. Det kan være tid til at lytte til dig og til noget, du har på hjerte. Det kan være at spørge, om den anden har lyst til at dele sit selskab med dig på denne dag i decembers mørke.
4. Giv dig selv og din omverden hjerte energi
Denne kærlighedsmeditation har været en af de meditationer, mine kursister har sat mest pris på. Den er særlig på den måde, at man gentager sætninger for sig selv flere gange. Sætninger der påvirker nervesystemet, og måske vil du også kunne opleve et lille slip, en lille blødgøring i dit hjerte, en åbning for at få mere kærlighed ind i dit liv.
5. Hudens dag
Din hud er din krops største føleorgan. Den dækker et areal på ca. 2 m2.
Huden fortæller hjernen, hvordan vi har det med temperaturen, hvordan berøring føles eller afsavn af samme. Og det er ved den gode nærværende berøring af hud mod hud, at det fantastiske stof oxytocin udskilles i hjernen. Et stof, der gør os roligere, hvor blodtryk og puls sænkes, mængden af stresshormoner mindskes og vi oplever mindre angst — og vores evne til at indgå følelsesmæssige bånd til vores børn og hinanden fremmes.
Gør denne dag til hudens dag. Du kan massere dig selv eller foreslå den kæreste, dine børn eller en nær ven, at I nusser hinandens fødder i sofaen – eller giv den gas, hvis du er til den store tur med massage på briksen eller gulvet, massageolie, stearinlys og rolig musik. Nyd effekten af oxytocin, der frigives i din krop.
6. Giv en lille gave til din nabo eller kollega
En lille gave kan nogen gange gøre tanken bagved mere mærkbar end en stor gave. En lille gave er mere et symbol på, at nogen har tænkt på dig. Det kunne f. eks. være en hyacint pakket ind i smukt papir med et lille kort ved eller en pose småkager eller…
En sådan gave stillet på dit skrivebord eller foran din hoveddør er mere som en gestus: ”jeg har tænkt på dig” eller ”du betyder noget for mig”. Er der en i din nærhed, som ville blive glad for lige netop sådan en gestus fra dig? Hvis du udfører denne lille handling, så mærk efter hvilken effekt det har på dig og i dit hjerte at give sådan en gave til en, der ikke forventer det.
7. Lad naturen give dig en gave
Meditation i naturen er en måde at meditere på, hvor du kan få helt nære og personlige oplevelser af at lade naturen forbinder sig med dig. Du behøver ikke at gøre noget. Du kan bare lade det ske. Læg mærke til, hvad der fanger din opmærksomhed, lad træerne vise sig for dig. Er der en fortælling?
Har du lyst til at læse mere om mindfulness i naturen har jeg skrevet denne artikel publiceret på Point of View International, som måske vil kunne lokke dig ud selv i dette vintervejr. Du er også meget velkommen til at komme med på min vintersolhvervsfejring i morgen, den 21. december kl. 14-16 på Tippen i Sydhavnen i København. Læs mere om turen her.
7 tips til kroppen
1. Varm din krop op helt ind til knoglerne
Tag til Saunagus. Det er en terapiform, der med varme og æteriske olier påvirker krop og sind. Den udføres af en uddannet gus-mester, som tilrettelægger forløbet, doserer olierne og fordeler varmen ved hjælp af et håndklæde. Ofte knyttes en historie eller fortælling til saunagusen. Gus-mestre har deres egen stil. Derfor kan det være meget forskellige oplevelser man får alt efter hvilken gus-mester som leder ens gus. Saunagus varer ca. 60 minutter.
I København er et af de bedst anbefalede Sjællandsgade Bad til 70 kr. Der drives af frivillige, det er ikke med i oversigten, men du kan se tiderne her.
Ellers er der muligheder her:
Saunagus |
Man |
Tirs |
Ons |
Tor |
Fre |
Lør |
Søn |
|
17:30 |
|
|
12:00 |
|
|
|
18:00 |
|
|
18:30 |
|
|
|
|
|
|
|
18:30&20:00 |
|
|
|
|
|
18:00 |
|
|
|
|
|
|
19:00 |
|
19:00 |
|
19:00 |
|
|
|
18:00 |
|
|
|
|
|
|
|
17:30 |
18:00 |
|
|
12:30 |
|
|
I Aarhus er der saunagus i Risskov hver onsdag fra kl.14.00 og et par timer frem, og hver torsdag fra kl.19.00 – 20.00. Og i badeanstalten Spanien.
I Aalborg er der Saunagus i svømmehallen Gigantium.
På Fyn er der Saunagus i Otterup nord for Odense.
2. Urtefodbad ahhhh
Er det i dag dine fødder bliver top-forkælede og måske overraskede? De henlever deres vinterliv i sokker og sko, glemt og måske klemt. Køb fire urter på vej hjem, eller hvis du har dem i haven. Alternativt kan du købe essenser hos Matas.
Følgende urter skal du have fat i: Lavendel, rosmarin, salvie og timian. Netop de urter virker godt sammen mod alskens ømme fødder og andre onder ifølge en gammel legende.
Kom lige dele af hver urt i baljen og overhæld med skoldhedt vand, så de æteriske olier kommer ud i vandet.
Lyt til noget musik, du slapper af ved.
Stik fødderne i, når vandet er tilpas afkølet til, at du ikke brænder dig, og giv så dig selv og dine fødder 20 minutter i fuldkommen ro. Du kan knuse og findele urterne lidt med fingrene. Mærk duften.
3. Ta’ skovbad
Japanerne tager i skoven for at få fyldt depoterne op med velvære i hele kroppen. Se den lille video her om hvilke stoffer, skoven afgiver, som kan påvirke dig positiv. Godt for krop og sjæl.
Nu sover løvskoven her i Danmark, men hvad med at tage et skovbad i et stort opvarmet drivhus?
I København: Det emmer af vækst og frodighed og er dejligt varmt på sådan en kold decemberdag, og så er det gratis.
Åbningstider 1. oktober – 31. marts: 10-15 (tirsdag-søndag)
I Randers regnskov.
4. Ta’ din krop med på en intens oplevelse
Ta’ en prøvetime i hot yoga til 100 kr. hos Nalini yoga (Københavan). Nyd oplevelsen, vær nysgerrig, ikke ambitiøs. Vælg en temperatur, der virker overkommelig at starte med – de har rum til forskellige temperaturer. Skriv gerne en kommentar her om, hvordan det var. Personligt kan jeg anbefale yogalærer Gull-Maja, som jeg lærte at kende på min mindfulness-instruktør uddannelse.
5. Lyt – bare lyt
I dag er turen kommet til dine ører. Oplev din høresans for fuld skrue. Lad ørene folde sig ud og åbne sig til det, du ellers sorterer fra. Vi har alle selektiv hørelse – det er hjernen, der helt uopfordret sorterer uvæsentlige lyde fra betydningsfulde lyde. Mange af de lyde, vi er i stand til at høre, ”hører” vi alligevel ikke på en måde, hvor de når frem til vores bevidsthed for at blive registreret. De forsvinder upåagtet igen og erstattes af nye lyde i det evigt forandrende lydbillede omkring os. Giv dig selv og din høresans en på opleveren.
Personligt foretrækker jeg at gøre det i naturen, også gerne i bynær natur, hvor menneskeskabte lyde blander sig med naturens egne lyde. Her finder du en guidet naturmeditation med fokus på at høre hele lydbilledet som et samlet stykke musik. Du vil blive overrasket over, hvor meget der er at høre.
6. Kropsscanning
Bliv liggende i sengen 10 minutter længere end normalt.
Stræk din krop igennem. Hele kroppen. På alle tænkelige måder.
Mærk hver eneste kropsdel. Sig god morgen til det hele.
I dag vil jeg invitere dig til at lave en kropsscanning, eller bodyscan, som det også hedder. Den tager godt en halv time, så find et egnet tidspunkt på dagen.
Du kan ligge i sengen, men måske er det bedre at ligge på et mere fast underlag på gulvet, eller at sidde i en stol. Sørg for, at du kan ligge eller sidde uforstyrret i en halv time.
7. Gå en tur uden at skulle nå nogen steder hen
Vi går som regel for at komme fra A til B. Ofte er vi optaget af det, der skal ske, når vi kommer hen til B, mens fødderne og benene bevæger sig fremad helt af sig selv. At gå er en af de mest automatiserede handlinger, vi udfører.
I dag vil jeg invitere dig til at gå bare for at gå. Ikke for at nå noget bestemt sted hen, blot for at mærke hele oplevelsen af at gå. Fornemmelsen af din fod, når du sætter den ned på jorden foran dig. Fornemmelsen af din vægt, der skifter fra det ene ben til det andet. Og når den anden fod slipper underlaget. Mindful walking – gående meditation – er en måde at stilne sindet på, mens du er i bevægelse. Når du pludselig opdager, at du tænker på noget andet, kan du stoppe op. Trække vejret, rette opmærksomheden til kroppen og gøre dig parat til at gå videre med fuld opmærksomhed.
Her en lille video fra en mindful walk hvor jeg tager dig med ud på Sydhavnstippen en smuk solskinsdag i oktober.